UYAP, Ulusal Yargı Ağı Projesi olarak adlandırılan web sitesinin kısaltılmış halidir. UYAP; adli sistemin elektronik ortamdaki hali olan bir bilişim sistemidir. Adalet Bakanlığı tarafından tüm ülke sathında kullanılmak üzere kullanılmak üzere geliştirilen bu bilişim sistemi; mahkemeler, savcılıklar, avukatlar, arabulucular, uzlaştırmacılar tarafından kullanılmaktadır. Vatandaşlar için ise, Adalet Bakanlığı tarafından UYAP Vatandaş Portal kullanıma sunulmuştur. UYAP Vatandaş Portal hakkında bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
UYAP Vatandaş Portal Nedir?
UYAP Vatandaş Portal; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, elektronik ortam üzerinden daha hızlı bir şekilde tarafı oldukları mahkeme ve icra dosyalarına erişimlerini ve işlem yapabilmelerini sağlayan web sitesidir. Uyap Vatandaş Portal 'ın alan adı şu şekildedir: https://vatandas.uyap.gov.tr
UYAP Vatandaş Portal'a giriş için ne gereklidir?
UYAP vatandaş Portal'a giriş yapabilmek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve E-devlet şifresine sahip olmak gerekmektedir.
UYAP Vatandaş Portal hangi amaçlarla kullanılabilir?
UYAP Vatandaş Portal ile vatandaşlar;
Tarafı oldukları mahkeme, icra, arabuluculuk, satış memurluğu dosyalarını görüntüleyebilir, dosya içerisine giren evrakları kontrol edebilirler. Ayrıca dosya safahat görüntülemesi, dosya taraf ve vekil görüntülemesi ve harç - gider avansı hesaplaması ve ödemesi yapabilirler.
Duruşma tarihi sorgusu yapılabilirler.
UYAP çıktısı fiziki bir evrakın doğrulama sorgusunu yapabilirler.
Adres, iletişim bilgisi ve e-tebligat adresi güncellemesi yapabilirler.
Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruların durum sonucu sorgusunu yapabilirler.
İcra müdürlüklerini IBAN bilgisi sorgulaması yapabilirler.
Hukuk ve idari dava açabilirler (Elektronik imza gerekmektedir.).
Trafik ve diğer idari para cezalarına karşı başvuru ve itiraz edebilirler(Elektronik imza gerekmektedir.).
Sulh ceza hakimliği kararlarına karşı başvuruda bulunabilirler (Elektronik imza gerekmektedir.).
Arabuluculuk başvurusu yapabilirler (Elektronik imza gerekmektedir.).
Cumhuriyet savcılıklarına şikayet dilekçesi gönderebilirler. (Elektronik imza gerekmektedir.).
Cumhuriyet savcılıklarına, dava ve icra dosyalarına evrak gönderebilirler (Elektronik imza gerekmektedir.).
UYAP Vatandaş Portal'a nasıl giriş yapılır?
UYAP Vatandaş Portal'a giriş iki farklı yol ile yapılabilmektedir. Bunlardan birincisi E-devlet üzerinden giriştir. İkinci yol ise https://vatandas.uyap.gov.tr adresine gidilerek yapılan giriştir. UYAP Vatandaş Portal'a giriş aşamaları aşağıda adım adım gösterilmiştir.
UYAP Vatandaş Portal'a E-devlet üzerinden giriş nasıl yapılır?
E- Devlet ( https://turkiye.gov.tr )'e giriş yapılmasının ardından arama çubuğuna "UYAP Vatandaş Portal" yazılarak çıkan sonuca tıklanır.
2. Tıklama sonrasında uygulamaya giriş ekranı karşınıza gelecektir. Mavi olarak görünen "Uygulamaya Git" butonu tıklandığında UYAP Vatandaş Portal'a giriş yapılmış olacaktır.
3. UYAP Vatandaş Portal'a girildiğinde, anasayfa olarak aşağıda yer alan sayfa karşınıza çıkacaktır. Sol kenardaki menü üstünde ve sağ üst kenarda Adınız- Soyadınız yer alacaktır.
UYAP Vatandaş Portal'a https://vatandas.uyap.gov.tr adresi üzerinden giriş nasıl yapılır?
1. Kullanılan arama motoruna "UYAP Vatandaş Portal" yazılarak yahut da internet tarayıcısının adres çubuğuna "https://vatandas.uyap.gov.tr" adresi yazılmalıdır. Arama motorunda çıkan sonuçlardan UYAP Bilişim Sistemi - Anasayfa - Vatandaş Portal sonucuna giriş yapılır.
2. Ardından karşınıza aşağıda yer verilen ekran gelecektir. "E-devlet ile giriş" yazan seçenek üzerine tıklanır.
3. Tıklamanın ardından aşağıda yer verilen ekranda T.C. kimlik numaranızı ve E-devlet şifrenizi yazarak, UYAP Vatandaş Portal'a giriş yapabilirsiniz. TCKN ve şifrenin doğru girildiğinde UYAP Vatandaş Portal'ın Ana sayfası karşınıza gelecektir.
UYAP Vatandaş Portal'da dosya sorgulaması nasıl yapılır?
1. UYAP Vatandaş Portal ana sayfasının sol tarafında yer alan menüde "Sorgulama İşlemleri" sekmesine tıklanır.
2. Alt Menüde "Dosya Sorgulama" sekmesine tıklanır. Karşınıza aşağıda yer verilen ekran gelecektir. Bu ekran üzerinden hangi yargı türündeki (hukuk- ceza - idari yargı - icra - arabuluculuk - satış memurluğu - adli tıp) dosya görüntülenmek isteniyorsa öncelikle o seçilir.
3. Sorgulanmak istenen dosya için yargı türü seçiminin ardından, alt kısımda görünen yeşil buton içerisindeki "Dosya sorgula" butonuna tıklanır.
4. Sorgulama sonucunda o yargı türünde taraf olduğunuz tüm dosyalar karşınıza çıkacaktır. Çıkan sonuçlardan görüntülenmek istenen dosya seçilerek o dosya içerisine giriş yapılır.
5. Görüntülenmek istenen dosya için "Dosya Görüntüle" sekmesine tıklanır. Ve dosya içerisine girilmiş olunur. Dosya içerisine girildiğinde karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir. Buradan dosya, taraf bilgileri, dosya safahatı, dosya tahsilat ve reddiyat bilgileri (icra dosyalarında dosya hesabı da) görüntülenebilir. Dosya içerisine giren evraklar görüntülenebilir ve indirilebilir. Ayrıca harç - gider avansı ödemesi ve elektronik imza bulunmakta ise evrak gönderme işlemi yapılabilir.
UYAP Vatandaş Portal'dan taraf olunan cumhuriyet savcılığı soruşturma dosyaları görüntülenebilir mi?
Vatandaşların taraf oldukları (şikayetçi - mağdur - şüpheli) soruşturma dosyalarını UYAP Vatandaş Portal üzerinden sorgulamaları, dosya içerisine giren evrakları görüntüleyebilmeleri mümkün değildir. Nitekim 5271 sayılı Ceza Muhakemeler Kanunu md.157' yer verilen soruşturmanın gizliliği ilkesi gereğince soruşturma dosyalarının UYAP Vatandaş Portal üzerinden görüntüleyebilmek mümkün değildir.
UYAP Vatandaş Portal hakkında daha detaylı bilgiye nasıl ulaşabilirim?
UYAP Vatandaş Portal hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için https://uyap.gov.tr web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
留言