top of page

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURU

Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda parasal sınırlar nedir?


T.K.H.K md.68/1 uyarınca tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular için belirlenen parasal sınırlar, 2020 yılı itibariyle şu şekildedir;

  • 6.920 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri,

  • Büyükşehir statüsünde olan illerde ve büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri,

  • Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 10.390 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıkların tamamında il tüketici hakem heyetleri görevlidir.

Tüketici hakem heyetlerine başvuru nasıl yapılır?


29188 sayılı Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği (T.H.H.Y.) md.11/1 gereğince, tüketici hakem heyetine yapılan başvurular şahsen veya avukat aracılığıyla başvuruda bulunabilir. Başvurular;

- tüketici hakem heyetine gidilerek elden yapılabilir.

- posta yoluyla tüketici hakem heyetine gönderilebilir.

- E-devlet üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi ile yapılabilir.


Tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır. Uyuşmazlıklarla ilgili başvuru, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle/gönderilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak da yapılabilir (T.H.H.Y md. 11/2).


Başvuru formu kullanılmadan yapılan başvurularda; başvuru sahibinin adı, soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adresi ve varsa diğer iletişim bilgileri, talebi ve Türk Lirası cinsinden uyuşmazlık değeri ile şikayet edilene ilişkin bilgilere yer verilmesi zorunludur. Uyuşmazlık değerinin döviz cinsinden olması durumunda, söz konusu değer başvuru tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının belirlediği efektif döviz satış kuru esas alınarak Türk Lirasına çevrilir (T.H.H.Y md. 11/2).


Tüketici hakem heyetleri bulunmayan yerlerde başvurular nasıl yapılır?


Tüketici hakem heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlükleri, ilçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet göstermektedir. Ancak her ilçede tüketici hakem heyeti bulunmamaktadır. Bazı tüketici hakem heyetlerinin yetki alanları daha geniş şekilde belirlenerek hakem heyeti bulunmayan ilçeleri de kapsayacak şekilde yetkilendirilmiş tüketici hakem heyetleri olarak faaliyette bulunmaktadır.

Tüketici hakem heyetleri tarafından başvurular nasıl incelenir?


Tüketici hakem heyetleri incelemeleri dosya üzerinden yapılır, uyuşmazlık konusu üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılır. Tüketici hakem heyetleri, uyuşmazlık konusuna ilişkin her türlü bilgi ve belgeyi taraflardan, ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan isteyebilir. İstenen bilgi ve belgelerin sunulması için tebliğ tarihinden itibaren en fazla 30 gün süre verilir. Talep edilmesi ve tüketici hakem heyeti başkanlığınca uygun görülmesi halinde bu süre uzatılabilir. Tüketici hakem heyeti başkanlığınca istenilen bilgi ve belgelerin verilen süre içinde sunulmaması halinde dosyadaki mevcut bilgi ve belgeler üzerinden karar verilir (T.H.H.Y md.12).

Tüketici hakem heyetleri ne kadar sürede karar verir?


Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, başvuru konusu, mal veya hizmetin özelliği gibi hususlar dikkate alınarak, karar süresi en fazla altı ay daha uzatılabilir (T.H.H.Y md.23).

Tüketici hakem heyeti kararlarının bağlayıcılığı ve hükmü:


T.K.H.K. md.70/1-2 uyarınca tüketici hakem heyetlerinin kararları, mahkeme ilamı niteliğindedir ve tarafları bağlar. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamlı icra takibine konu edilebilir.

Tüketici hakem heyetlerinin kararlarına karşı itiraz edilebilir mi?


Taraflar tüketici hakem heyeti kararının tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine, tüketici mahkemesi bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemesine, karara karşı itiraz edebilir(T.K.H.K. md.70/3)

İtiraz, tüketici hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak talep edilmesi şartıyla hâkim, tüketici hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir (T.K.H.K. md.70/3)


Tüketici hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir(T.K.H.K. md.70/5)


Opmerkingen


bottom of page